Tilbage til Blog

Kan et revideret regnskab give et billigere lån?

Andreas Helgason Rex
31. oktober 2018 kl. 13:49

 

Siden 2012 har mange små og mellemstore virksomheder haft mulighed for at fravælge revision. Da det hurtigt kan blive dyrt at få regnskabet revideret, vælger mange virksomheder helt at droppe det. For årsregnskabet 2016 fravalgte 117.000 selskaber revision.

 

Lempelsen af revisionspligten har altså en klar økonomisk gevinst for mange virksomheder, og det er derfor fristende at droppe revisionen. Men hvad hvis et revideret regnskab kan hjælpe virksomheden med at få et lån?

 

rawpixel-780494-unsplash.jpg

 

Jeg har talt med vores kreditafdeling for at høre, hvor stor en effekt et revideret regnskab har på en låneansøgning hos Lendino. Giver det overhovedet mening rent økonomisk for en lille eller mellemstor virksomhed at tilvælge revision i forbindelse med deres søgen efter finansiering?

 

Svaret er som udgangspunkt: Ja.

 

Kreditafdelingen ser generelt med mere tiltro på ansøgere, der har en revisor tilknyttet. Det gælder både for dem, der har fravalgt revision men får anden assistance i form af f.eks. hjælp med moms, skat, opstilling af regnskab og udvidet gennemgang, og dem der derudover kan levere et revideret regnskab.

 

Ikke alle virksomheder, brancher og lånetyper er ens, men der er generelt omkring et procentpoint i rente til forskel mellem et ikke revideret regnskab og et revideret uden anmærkninger. Et revideret regnskab kan altså sikre, at renten går fra eksempelvis 8 til 7 %, hvis vi holder alle andre parametre i kreditvurderingen konstante.

 

En lavere rente er naturligvis en klar økonomisk gevinst, men den skal også helst være stor nok til at afholde den ekstra udgift, som en revision udgør - i hvert fald hvis en lavere rente er den eneste grund til, at man skal tilvælge revision. (Der er flere måder, hvorpå revision kan give værdi, f.eks. i virksomhedens forhold til samhandelspartnere og banken - her fokuserer vi bare på fordelene i forbindelse med lån.)

Jeg har derfor regnet lidt på, hvor stort et lån man skal tage hos os, for at forskellen mellem et revideret og ikke revideret regnskab er stor nok til at afholde udgiften til revisoren.

 

Låneforudsætninger:

  • Løbetid: 5 år
  • Rente (ikke revideret): 8 %
  • Rente (revideret uden anmærkninger): 7 %
  • Pris for revision (af en SMV med tilfredsstillende bogføring): 10-15.000 kr. Vi bruger 12.500 kr. Prisen inkluderer ikke øvrige revisorydelser som indberetninger, opstilling af regnskab o.l.

 

Med disse parametre vil et lån på ca. 500.000 kr. eller derover medføre en så stor rentebesparelse, at det kan betale sig at få regnskabet revideret.Rente

8%

7%

Forskel

Renteudgift

105.835

92.350

13.485

 

Vi har mange dygtige revisorer i vores netværk, der både kan hjælpe dig med et revideret regnskab og andre revisorydelser. Mangler du en professionel sparringspartner, er du derfor velkommen til at kontakte os.

 

Mangler din virksomhed finansiering, ser vi naturligvis også gerne på en ansøgning fra dig - både med og uden et revideret regnskab.