Tilbage til Blog

Venturekapital på en helt ny måde

Peter Bodskov
6. januar 2016 kl. 14:31

Venturekapital på en helt ny måde

Venturekapital eller venture capital betegner lån og investeringer, der oftest gives i forbindelse med etablering af nye virksomheder eller når en virksomhed har brug for kapital til at vækste. Venturekapital kan tilvejebringes på mange måder. Her synes især crowdlending at blive mere og mere populært.

Der har i mange år været en negativ klang ved ordet venturekapital. For i medierne eller på film, optræder de tit som nogle luskede Gordon Gekko-typer. Et er dog det medieskabte billede. I virkelighedens verden er venturekapital svær at få adgang til og tager tit lige så lang tid at rejse, som det tager at få et lån i et finansieringsinstitut. 

Internettet og deleøkonomien har imidlertid skabt helt nye muligheder for at rejse kapital på en nemmere og mere positiv måde. Her risikerer du ikke at ende med, at blive smidt ud af din egen forretning eller se den opslugt eller solgt imod din vilje.

venture.jpg

Crowdlending er den nye måde at rejse venturekapital på

Du har sikkert allerede hørt om crowdlending. Det er et lån, der betales tilbage igen med renter, ganske som hvis du lånte i banken eller af et finansieringsselskab. Men vilkårene er meget anderledes, end hvis du havde fået en venturekapitalist inden for døren.

Crowdlending fungerer ved, at flere private långivere går sammen om at låne dig det beløb, du skal bruge. Det hele organiseres på en såkaldt crowdlending-portal som den vi har her på Lendino.

Efter en positiv kreditvurdering får du mulighed for at præsentere dit projekt over for den kreds af långivere, vi har tilknyttet. Hver enkelt långiver kan så se nærmere på projektet og vurdere, hvorvidt han eller hun har lyst til at låne jer penge.

Hvor meget den enkelt långiver låner, afhænger naturligvis af den enkeltes økonomiske formåen og hvor meget vedkommende tror på projektet. Tilsammen kan flere långivere så tilvejebringe den fornødne lånekapital. Men du behøver kun at betale tilbage til en konto. Herfra fordeler vi afdragene til de enkelte långivere. Så på den måde fungerer det nøjagtigt, ligesom hvis du havde lånt i banken.

Udnyt den sociale intelligens

Fordelen er, at den enkelte långiver blander sig væsentlig mindre i din virksomhed, end hvis du havde fået tilført traditionel venturekapital. Enkelte långivere stiller måske spørgsmål eller kommer med gode ændringsforslag, der kan forfine din forretningsmål, men det sker i en anden og mere positiv ånd. Så på den måde kan I også få glæde af de erfaringer og den indsigt de enkelte långivere på crowdfunding-portalen har.

Det er jo en meget bedre form for venturekapital end du normalt hører om!